Η ιστορία μας

 

«Εάν το 1977, είχατε επιχειρήσει να διασχίσετε ένα από τα δρομάκια της κοινότητας της Επισκοπής, δυτικά της Λεμεσού, πιθανόν να είχατε συναντήσει ένα πολύ μικρό κατάστημα με φρούτα, λαχανικά και είδη παντοπωλείου. Μπορεί να σας είχε εξυπηρετήσει ένας 20 χρόνος, τότε, άνδρας ή η σύζυγός του, που ξεριζώθηκαν το 1974 από τα πάτρια εδάφη και το σπίτι τους λόγω της Τουρκικής εισβολής στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Το όνομά του είναι Γιώργος Λοϊζου και την εποχή της εισβολής εργαζόταν ως χτίστης ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσε στον στρατό.»

Αφού δεν υπήρχε αρκετή δουλειά στον τομέα των οικοδομών, ο Γιώργος Λοϊζου αποφάσισε να ασχοληθεί με το λιανικό εμπόριο, ξεκινώντας αρχικά να συνεργάζεται με τον αδερφό του και στη συνέχεια αποφάσισε να μεταφερθεί στην Επισκοπή και να ανοίξει το δικό του κατάστημα, το οποίο ονόμασε «Λυσιώτης» σε ανάμνηση του χωριού του. Είχε μόλις παντρευτεί την Ευφροσύνη Ασσιώτη, γνωστή και ως «Φρόσω» και δούλεψαν μαζί στο μικρό κατάστημά τους. Για να αυξήσει το κέρδος της επιχείρησης ο Γιώργος Λοϊζου αγόρασε ένα φορτηγό, το γέμισε με είδη παντοπωλείου, φρούτα και λαχανικά, φιάλες γκαζιού και είδη οικιακής χρήσης και πουλούσε στα χωριά της γύρω περιοχής το εμπόρευμά του, ενώ η Φρόσω δούλευε στο κατάστημα.

Κάθε ευρώ από το κέρδος επέστρεφε στην επιχείρηση, οπότε και η σκληρή δουλειά του Γιώργου και της Φρόσως εφτά ημέρες την εβδομάδα, άρχισε να αποδίδει καρπούς. Αποκτήθηκε ένας μεγαλύτερος χώρος απέναντι από το δρόμο και διευρύνθηκε η γκάμα των προϊόντων. Η εμπειρία του Γιώργου στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στα χωράφια του πατέρα του, του έδωσε προβάδισμα στην δημιουργία σχέσεων με τοπικούς καλλιεργητές και παραγωγούς.

Το μικρό κατάστημα έγινε μεγαλύτερο, στη συνέχεια μια μικρή υπεραγορά και αργότερα αρκετά μεγαλύτερη. Ο Γιώργος ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πελατών του, ένα μείγμα από Κύπριους και αλλοδαπούς, άνθρωποι από τα γύρω χωριά της Επισκοπής και οικογένειες από τις Βρετανικές Βάσεις. Η χωρητικότητα των ψυγείων και των καταψυκτών μεγάλωνε συνεχώς. Σταδιακά προστέθηκε κρεοπωλείο, φούρνος και ζαχαροπλαστείο, και ένας πάγκος με φρέσκα ψάρια. Το τμήμα με τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη διευρύνθηκε, και δίπλα του άνοιξε καφετέρια. Κάθε τετραγωνικό μέτρο του καταστήματος αναπτυσσόταν συνεχώς. Τα τελευταία 40 χρόνια έγιναν περισσότερες από 20 ανακαινίσεις.

Σήμερα, η υπεραγορά Λυσιώτης εξυπηρετεί πολλούς ντόπιους πελάτες και η γκάμα των προϊόντων του είναι σχεδόν εφάμιλλη με των πολύ μεγάλων υπεραγορών, συχνά εξασφαλίζει αποκλειστικά δικά της είδη, αλλά κυρίως έχει διατηρήσει την αίσθηση της οικογένειας. Στην επιχείρηση εργάζονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι (και πολλοί από αυτούς εργάζονται για τον Γιώργο και την Φρόσω για μεγάλο χρονικό διάστημα). Συνεργάζεται με περίπου 500 τακτικούς προμηθευτές και το μηχανογραφημένο σύστημα ελέγχου των αποθεμάτων διατηρεί πάνω από 100,000 ενεργούς κωδικούς προϊόντων.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε μας